lördag 14 juni 2008

Tjälknöl

(4 pers)
Ca 1 kg fryst rostbiff eller fransyska

Vitlökslag:
1 liter vatten
1 dl grovt salt
(2 msk socker)
3 krossade vitlöksklyftor

eller Enbärslag:
1 liter vatten
1 dl grovt salt
(2 msk socker)
1 lagerblad
½ tsk krossad svartpeppar
15 krossade enbär

Lägg det frysta köttet i en liten långpanna, ställ in i kall ugn och sätt termostaten på 75-100°.

Stick in köttermometern när köttet tinat (efter ca 2 tim). Låt köttet stå i ugnen tills termometern visar 63°.

Koka upp vatten, salt och socker. Smaksätt med respektive lags övriga kryddor.
Lägg köttet i en bunke och häll den varma lagen över så att den täcker köttet.
Ställ köttet kallt ca 5 timmar.

Skär köttet i tunna skivor och servera med stekt riven blomkål och sallad.

Ev. serveras också en ”falsk” aiolisås till köttet, gjord på majonnäs, creme fraiche och lite pressad vitlök.

Inga kommentarer: