måndag 29 september 2008

Berits fisk- och skaldjurssoppa

4 portioner
400 g torskfilé, sej eller hoki
1/2 purjolök
ca 50 g fänkål
2 tomater
2 msk olivolja
1 l fiskbuljong (vatten + 2 tärningar)
1 paket saffran (1/2 g)
1 lagerblad
1 burk musslor (250 g)
200 g räkor (skalade)
2 dl crème fraiche
2-3 msk örtkryddor provencale, frysta
salt

Aioli
1 1/2 dl majonnäs
1 vitlöksklyfta
salt

1. Tina fisken och skär den i bitar.
2. Skölj och strimla purjolöken. Ansa och finhacka fänkål. Skålla och hacka tomaterna och fräs allt i olja.
3. Tillsätt buljong, saffran och lagerblad. Låt sjuda i ca 10 minuter. Tillsätt fisken efter halva tiden.
4. Häll spadet av musslorna. Tillsätt musslor och räkor. Rör i crème fraiche och örtkryddor. Smaka av med salt. Låt allt bli varmt.
5. Blanda samman majonnäs med pressad vitlök. Smaka av med salt. Servera soppan med aioli.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket god! Aiolin var lite pricken över i:et!

MiaP sa...

Kul att du gillade den och aioli förhöjer det mesta.