tisdag 14 oktober 2008

Gösfilé med pilgrimsmusslor i saffranssås

4 portioner
4 gösfiléer a ca 250 g/st
8 stora pilgrimsmusslor

Till såsen
3 scharlottenlökar
4 dl vitt vin
3 dl fiskbuljong
8 dl vispgrädde
50 g smörsalt
1 kuvert saffran

Smörj en liten ugnspanna lagom stor för fiskfiléerna. Strö i löken och lägg fisken ovanpå. Häll på så smycket vin och fiskfond så att det täcker, och pochera fisken under folie i ca 175 grader tills köttet är vitt och fast ca 15-20 minuter. Ta upp fisken och håll den varm. Pochera musslorna i fonden ca ½ minut.

Sila fiskspadet och tillsätt resten av vinet, fonden samt grädden. Koka ner såsen tills det återsår cirka 6 dl. Tillsätt smör och smaka av med salt.

Slå den heta såsen över fisken och musslorna. Sjud ett ögonblick på spisen så att den blir varm. Servera gärna med broccoli eller spenat.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ojojoj, vilken lyxmat. Det låter hur gott som helst.

MiaP sa...

Gösfilé är en favorit som ofta finns här, lokalt fiskad i Mälaren. Och saffran är alltid gott det med.