lördag 1 november 2008

Melanzane med ost och tomatsås

Den här rätten passar jättebra till älggrytan nedan.

4 personer
2 st medelstora auberginer
2 ägg
2 dl parmesanost, riven
125 g mozzarella, i små bitar
smör/olivolja till stekning
½ tsk salt

Tomatsås
250 g krossade tomater
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
6 strimlade basilikablad
3 msk olivolja
½ tsk salt
Parmesanost eller peccorino till servering

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skär auberginerna i 0.5 cm tjocka skivor på längden.
3. Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Hacka lök och vitlök och fräs försiktigt i kastrullen. Tillsätt krossade tomater, basilika, och salt. Låt puttra under lock på svag värme i 20 minuter.
4. Vispa upp äggen i en stor djup tallrik.. Vänd först aubergineskivorna i äggvispet och därefter i osten. Smörj en ugnsfast form med lite olja, lägg i skivorna och ugnsstek i ca 8-10 minuter, vänd skivorna efter halva tiden.
5. Dela aubergineskivorna i två eller tre bitar på tvären. Varva aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en liten ugnsfast form. Avsluta med tomatsås.
6. Gratinera i ugn i ca 15 minuter.
7. Strö över riven ost och servera.

Inga kommentarer: