fredag 7 november 2008

Räk- och broccoligryta

4 portioner
400 g räkor, skalade
250 g broccoli
150 g charlottenlök, hackad
3 dl vispgrädde
2 st fänkålsstånd
4 dl kycklingbuljong
8 cl vitt vin
2 st äggulor
200 g smör + några klickar att fräsa i
3 msk hackad gräslök + några hela strån till garnering
2 st svartröttersalt och vitpeppar från kvarn

Gör så här
1. Skär broccolin i mindre buketter och blanchera den i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt lökhacket och grädden. Koka simmigt. Lägg i räkorna och låt dem bli varma utan att koka. Salta och peppra.
2. Dela fänkålsstånden på längden i skivor och fräs dem i smör. Tillsätt buljongen och koka fänkålen mjuk (bräsera den). Salta och peppra.

3. Örthollandaise: Smält smöret. Blanda äggulor och vin i en kastrull. Vispa ägg och vin i vattenbad tills det tjocknar. Tillsätt det smälta smöret lite i taget och vispa hela tiden. Tillsätt gräslök, salta och peppra.
4. Skala och dela svartrötterna i fina stänger. Stek dem gyllenbruna i smör (koka dem ev först några minuter). Salta och peppra.

5. Bred ut örtsåsen på tallrikar och placera fänkålen ovanpå. Toppa med räk- och broccoligrytan och svartrötterna. Garnera med gräslöksstrån.

2 kommentarer:

Ann sa...

Jag gjorde en variant av grytan, fräste lök och fänkål i smör som fick koka mjuka med grädde och skaldjursfond.Lade i broccoli och skivade champinjoner, därefter räkorna som fick bli varma.Enkelt och supergott.

MiaP sa...

Det låter väldigt gott måste nog prova din variant för jag älskar fänkål.