torsdag 20 november 2008

Mias Goda Älggryta

6 personer
800 g Grytbitar av älg eller nöt
150 g Bacon strimlad
2 st Morötter skivade
2 st Gula lökar i grova bitar
1 msk Dijonsenap
1½ msk Tomatpuré
1 tsk Timjan
salt och peppar

1½ dl vispgrädde
1 dl cremé fraiche

Bryn först bacon och lägg över i en gryta. Bryn kött, lök och morötter. Vispa ur stekpannan med vatten och häll över i grytan. Tillsätt senap och tomatpuré samt krydda. Koka ca 1 timme och tillsätt därefter grädde och CF och koka ytterligare ca 15 minuter.
Servera med brysselkål.

6 kommentarer:

Brazilian Linda sa...

Vad gott det verkar! Jag har inte ätit älg på en herrans massa år då jag inte bor i Sverige längre. Saknar det faktiskt, det är ju så gott!

Vilken bra blogg du har! Hit kommer jag gärna tillbaka!

MiaP sa...

Tack, och välkommen hit Brazilian Linda. Det hände förr att jag lagade brasiliansk mat, t ex svarta bönor, men min make gillar inte dom så det blev inte så ofta och numera går ju alla bönor bort. Men du kan ju göra grytan på vanligt nötkött och det har ni ju av bättre kvalitet än här. Det motsvarar ju älgens kött som är gräs- och lövätare med bra Omega-3.

Kikki sa...

Vilken smaskig gryta, har nyss ätit den och den var supergod.
Jag använde vanliga grytbitar...

TACK Mia!

MiaP sa...

Hej Kikki och välkommen hit. Kul att du gillade mitt recept. Hoppas du provar något annat också.

Anonym sa...

Hur mycke vatten brukar du ha, så att allt blir täckt?

MiaP sa...

Det behöver inte alls täcka köttet, men det beror också på vad man kokar i. Det är en vanesak hur man gör och vad för kokkärl man använder och hur mycket vätska manbehöver. Om du har en järngryta som är tät försvinner inte så mycket vätska, detsamma om man sätter en gryta i ugnen. Man bör då ha ca 200 grader. Det motsvarar att man kokar mycket långsamt och blir jättebra om köttet är något så när mört från början, men det brukar ju älgköttet vara.