onsdag 26 november 2008

Vilda järpar

Ingredienser
4 portioner
500 g vilt- eller nötfärs
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
1/2 dl grädde
1 msk smör

Sås
2 dl grädde
1 tsk balsamvinäger eller rödvinsvinäger
1 tsk lökpulver
1 köttbuljongtärning eller egen kokt buljong
1 tsk svartvinbärsgelé
1 tsk timjan
Salt och svartpeppar

2 salladslökar, strimlade

Gör så här
Blanda färsen med kryddor, ägg och grädde till en smidig smet. Forma 8-10 avlånga biffar och stek dem i smör i en panna ca 5 min. Tillsätt grädden och såsigredienserna i pannan, rör om och låt koka ca 3-4 min. Strö över strimlad salladslök. Servera med morötter och broccoli

8 kommentarer:

JoA sa...

Enligt Dahlqvist metod skall man undvika glutamat vilket buljong innehåller, så ditt recept stämmer inte helt överrens med Dahlqvist metod.

MiaP sa...

Jo, och det är alldeles riktigt och det var därför jag skrev att man kunde ta egen kokt buljong. Men... alla kanske inte har tid till det som jag har, därför skrev jag både ock. Så om du läst klart receptet så hade du inte behövt vara kritisk. Och vad har Dahlqvists metod med saken att göra över huvud taget. Jag äter väl som jag vill. Det är det vi LCHF:are gör nämligen och vi går ner i vikt på sådan här mat. Och inte nog med det jag har dessutom ätit mig frisk från diabetes och har numera normalt blodsocker.

Helena_v sa...

Hej MiaP vad underbart att vi lyckas pricka in rätterna. Ikväll äter jag lax och spenat. Är det möjligtvis samma rätt på ditt bord min käre matvän? ;-)

JoA, det finns buljongtärningar utan glutamat. Men det gäller att man läser noggrannt på innehållsdeklarationerna så man inte får med sig sådana med glutamat om man vill undvika det.

Om jag inte gör egen buljong köper jag ekologisk grönsaksbuljong i hälsokosten. Den innehåller vare sig socker, jästextrakt eller glutamat.

Det fina med LCHF är att det är en kost som handlar om att hitta rätt balans för just det som min kropp behöver. Jag kan därför inte slaviskt följa te.x. Annikas kostråd, det fungerar inte på mig. Men det fungerar säkerligen för någon annan. Alla verkar inte heller reagera lika negativt på glutamat. Jag är så känslig att jag t.o.m. kan ha svårt med naturligt glutmat.

Hoppas att du hittar just den kost du behöver för att må bra.

Vänligen
Helena

MiaP sa...

Vi har verkligen samma smak, jag ska faktiskt äta lax i morgon till middag. Helt rätt har du om buljongen det finns ju att välja på. Själv är jag varken känslig för glutamat eller socker. Har aldrig varit någon sockergris. Jag tycker att det är tråkigt med dietister som skriver bara för att vara elaka. Det märks ju dessutom att JoA inte vet vad hon pratar om.

Helena_v sa...

Ja du MiaP, jag förstår inte ens varför vissa ids att uppehålla sig på LCHF-sidor om de nu inte tror at någon kan ha nytta av den dieten. Kan det verkligen vara så att de är så bekymrade över oss stackars satar som gått på den omvända fettmyten att de har ett behov av att omvända oss på vår egen bakgård.

Jag predikar inte LCHF för dem som är uppenbart ointresserade. Jag ödslar inte tid på att lämna avtryck hos dem som intresserar sig för helt andra inriktningar. Jag tycker däremot att det är mycke intressant att ta del av olika perspektiv. Kunskap är aldrig att förakta. Det är bara såååå tråkigt att träffa på hållningen att det bara finns ETT sätt att äta för ALLA. Det är lika tråkigt oavsett kostinriktning.

Ha det gott i helgen!

MiaP sa...

Helena_v jag håller verkligen med dig. Hade själv.

Patrik Hellstrand sa...

Detta låter gott gott, precis börjat med LCHF mat och svårt är det inte .. Detta ska jag nog prova på min familj dock får dom potatis eller Ris till.

Ewa sa...

Gudagott.. :)