torsdag 1 januari 2009

Underbar fransk fisksoppa

6 portioner
300 g gösfilé eller torskfilé
300 g laxfilé utan skinn
300 g räkor skalade
2 gula hackade lökar
3 skivade vitlöksklyftor
1 stor morot i slantar
½ blomkålshuvud
3 tomater
2 msk olivolja
1 kuvert saffran
1tsk hela fänkålsfrön
2 tsk torkad timjan
1½–2 tsk salt, gärna flingsalt
nymald vit- eller svartpeppar
1,2 liter vatten
ca 2 dl torrt vitt vin
2 fiskbuljongtärningar eller fond
5 dl vispgrädde
bladpersilja, späd färsk timjan

Om man skär grönsakerna i förväg går det sedan fort att göra soppan. Tomaterna behöver inte skalas men skär bort fästet och dela tomaterna i stora bitar.

Fräs löken + vitlöken varsamt i olja i en stor kastrull eller gryta. Smaksätt med saffran, fänkålsfrö och torkad timjan och rör om. Lägg ner morot, riven blomkål och tomater. Späd med vatten och vin, lägg i buljongtärningarna eller fond och koka i 10–15 minuter. HIT kan man förbereda.
Skär sedan den helt benfria fisken i kuber, ca 3 cm stora. Skala räkorna.
Koka sedan upp soppan igen, nu tillsammans med grädden. Krydda med salt och peppar. Lägg i fiskbitarna och sjud dem i soppan 3–4 minuter. Lägg i skalade räkor (de ska inte koka) och smaka av soppan. Toppa den med lite hackad bladpersilja och generöst med späda timjanblad.