tisdag 27 maj 2008

LCHF-tårta med chokladkräm på mandelbotten

Hipp Hurra! I dag fyller dottern år så då blir det tårta.


Mandelbotten:
100 g mald sötmandel
3 äggvitor

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i den malda mandeln.
Bred ut i en form m löstagbar botten. Du kan eventuellt lägga ett smörpapper i botten av formen.

Grädda i 175 graders ugnsvärme i ca 10-15 min, botten ska ha bli ganska fast. Gör chokladkrämen under tiden botten är i ugnen.

Chokladkräm
180 g choklad (80 %)
170 g grädde (ca 2 dl)
1-2 tsk vaniljsocker om man äter socker
70 g mjölk (knappt 1 dl)
1 ägg

Koka upp grädden, lägg ner chokladen och låt den smälta.
Rör ihop ägg och mjölk i en skål.

Häll över den avsvalnade grädd/chokladblandningen över ägg och mjölkblandningen och rör ihop.

Sänk ugnsvärmen till ca 160 grader, häll smeten i formen över mandelbottnen och grädda i ytterligare ca 20-25 min, eller tills fyllningen stelnat något. Den kan gärna vara lite lös i mitten.

Ta ut formen ur ugnen och låt kakan kallna helt. Lossa sedan tårtan försiktigt från formen med en tunn kniv och lossa från formens kant.

Mycket gott med hallon och vispgrädde till.

4 kommentarer:

Ratz sa...

Helt underbart!
Detta skall jag göra till min födelsedag. :)
Tack för inspirationen. :)

Agneta sa...

Tror du att det går att byta ut mjölken mot grädde i krämen?

MiaP sa...

Jag har inte provat att byta ut mjölken mot grädde i detta fallet, men provar att göra det ofta i andra sammanhang. Så jag skulle nog prova om jag var du. Du kan väl titta in om du provar och tala om resultatet.

Agneta sa...

Det funkade fint med grädde istället för mjölk.