torsdag 5 juni 2008

Långhelg med god mat

På grund av värmen har jag tänkt att det ska bli väldigt lätt mat. Så i kväll blir det Quiche Lorraine, eller skink och ostpaj. Men utan pajskal eftersom det inte passar oss LCHF:are längre. Men det blir lika gott ändå med mycket god lagrad ost i.

Fredag serveras det en sallad på kyckling som just nu står i ugnen. Det är både godare och nyttigare att steka kycklingen själv med några klyftor vitlök i magen, och med salt och peppar. Så lägger jag den i en stekpåse och häller över lite olivolja direkt över kycklingen när den ligger i påsen och får stå minst 1,5 timme på 175 grader i ugnen. Spara den goda kycklingbuljongen och använd till sås någon annan dag.

Till salladen, romainsallad, tomater och gurka som bas, sedan brukar jag ta lite färsk grön sparris som jag steker lätt i smör eller skivade färska champinjoner. Blanda en dressing på 1 msk Dijonsenap, 2 msk vitvins vinäger, 3-4 msk olivolja. Blanda senap och vinäger först så löser sig senapen och sen i med oljan, krydda lite med salt och peppar och häll över salladen.

Lördag blir det grillat. Helstekt fläskfilé på grillen, blir inte så torrt. Äts med färsk vitkål som bräseras i lite vatten och några droppar citron. När vattnet börjar koka bort tillsätts lite olivolja mot slutet för att blanka av kålen. Man kan med fördel även tillsätta lite skärbönor eller sockerärtor i kålen. Äts gärna med bearnaissås, eller lägger man fettet på deserten med vispgrädde och hallon.

Trevlig helg!

Inga kommentarer: